Laura yhdistää digitaalisen suunnittelijan työssään visuaalisuuden ja teknologian

 

Lauran tarina Nitorin digitaaliseksi suunnittelijaksi kulkee läpi monen mutkan – aina Pohjois-Karjalan kunnailta Espooseen, josta käsin Laura tekee töitä nykyisessä työpaikassaan. 

Ennen Nitorille siirtymistään Lauralla oli jo useamman vuoden vuoden kokemus teknologia-alalta: ensin koodin ja myöhemmin suunnittelutyön parista. Lauran mukaan suunnittelutyön yhdistäminen koodaamiseen oli erityisen palkitsevaa, koska oman työn jälkensä pääsi näkemään heti.

“Aloin useamman työvuoden jälkeen kuitenkin pohtimaan uuden työpaikan hakemista, koska halusin oppia lisää ja tehdä haastavampia projekteja isoille asiakkaille. Halusin myös tehdä töitä suuremmassa tiimissä, jossa pääsisin syventämään omia taitojani erityisesti analytiikan ja saavutettavien palveluiden saralla.”

 

Botti tarjosi ensimmäisenä Nitorin avointa työpaikkaa

 

 

MeetFrankiin Laura törmäsi sattumalta Instagramissa.

“Yhtenä päivänä rekrytointiappin mainos tuli vastaan ja ajattelin kokeilla, mitäänhän en siinä menettäisi. Latasin apin oikeastaan siltä sanomalta. Heti alussa yllätyin tosi positiivisesti siitä, että appiin ei tarvinnut luoda minkäänlaista tiliä. Annoin vain nimeni ja palkkatoiveeni, jonka jälkeen botti kyseli osaamisestani ja siitä, minkälaista työtä haluaisin tehdä.”

MeetFrankin rekrytointiappi perustuu algoritmiin, joka yhdistää työnhakijat ja työntekijät toisiinsa ilmoitettujen taitojen perusteella. Algoritmin avulla appi osaa tarjota työnhakijalle sopivimmat avoimet työpaikat. 

“Botti tarjosi minulle ensimmäisenä digitaalisen insinööritoimisto Nitorin työpaikkailmoitusta, josta kiinnostuin heti. Olin kuullut Nitorista jo aikaisemmin ja vakuuttunut heidän tarinastaan. Nitorilla yhdistyvät toisiinsa mahtava tiimihenki ja käytännnönläheinen lähestymistapa kaikkeen tekemiseen.”

Ennen työpaikan hakemista Laura halusi kuitenkin kuulla lisää Nitorin työkulttuurista ja työnkuvasta.

Anonyymiyden turvaavan MeetFrankin kautta oli helppo avata keskustelu toisen osapuolen kanssa ja kysellä tarkemmin Nitorilta siitä, mitä he etsivät ja voisinko olla sopiva tyyppi heidän tiimiinsä. Puhuimme Nitorin People Operations – tiimin Jannen kanssa hyvän tovin ja Janne kertoi minulle kaiken mitä halusin tietää. Keskustelun jälkeen oli helppo laittaa hakemus menemään ja jatkaa haastatteluun. Ja sillä tiellä olen edelleen.”

Digitaalinen suunnittelu on ennen kaikkea ongelmanratkaisua 

 

Taide on aina ollut lähellä Lauran sydäntä, mutta pelkästään taidetta hän ei ole koskaan halunnut työelämässä tehdä.

“Hain taidelukiosta valmistuttuani medianomiksi ammattikorkeakouluun, koska halusin yhdistää visuaaliset taitoni digitaalisuuden kanssa. Teknologialla on mahdollisuus helpottaa ihmisten elämää merkittävästi ja kun sovellukset on suunniteltu hyvin, monimutkaisetkin asiat tuntuvat käyttäjistä helpoilta.”

Lauran mukaan visuaalisen silmän lisäksi työ käyttökokemussunnittelijana vaatii hyvää kykyä hahmottaa isojakin kokonaisuuksia – ja tietysti sitä, että nauttii ongelmanratkaisusta. 

“Digitaalisen suunnittelijan työssä parasta on ehdottomasti ongelmanratkaisu. Työssäni saan pohtia jatkuvasti uusia tapoja tehdä digitaalisista palveluista aina asteen verran parempia – niin että niiden käyttö olisi kaikille käyttäjäryhmille helppoa ja saavutettavaa.”

 

Nitorilla pääsee kehittämään itseään ja taitojaan

 

Nitor varaa työntekijöidensä ajasta 10% kuukaudessa oppimiseen. Tämän ajan voi Lauran mukaan käyttää joko yksin tai yhdessä muiden nitorlaisten kanssa omien taitojen ja projektien kehittämiseen.

“Harvassa yrityksessä panostetaan näin paljon tiimiläisten osaamiseen ja kehittämiseen. Itse olen päässyt kehittämään Nitorille sisäistä ohjelmaa saavutettavuudesta, joka tarjoaisi jokaiselle nitorlaiselle työkaluja saavutettavan ohjelmoinnin ja suunnittelun tekemiseen. Saavutettavuus, siis se että jokaisella ihmisellä on mahdollisuus käyttää lopputuotetta, on itselleni yksi tärkeimmistä kriteereistä hyvin tehtyyn suunnittelutyöhön.” 

Vaikka Nitor on yksi Suomen nopeimmin kasvavista ohjelmistoyrityksistä, yritys pistää paljon paukkuja tiimiläisten hyvinvointiin. Yritys voitti muun muassa Great Place to Work – kilpailun kahtena vuonna peräkkäin, eikä Lauran mukaan tiimitapahtumia olla unohdettu nytkään.

“Nitorin työkulttuuri on yksi parhaimmista kulttuureista, missä olen tehnyt töitä. Vaikka tulin taloon etätyön aikana, olen päässyt hyvin mukaan tiimiin ja tutustunut muihin nitorilaisiin. Olen ihan äärettömän iloinen siitä, että lähdin kokeilemaan MeetFrankia työnhaussa.

 

Sovelluksen voi ladata App Storesta, Google Play Kaupasta tai osoitteesta www.meetfrank.com.